Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί μεταξύ 21 και 28 Ιουλίου στην Κύμη, γενέτειρα του Παπανικολάου, όπως και στα χωριά Ενορία και Καλημεριάνοι.
Η Κύμη, ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς της Κεντρικής Εύβοιας σε απόσταση μόλις 2,5 ωρών από την Αθήνα φημίζεται για τη νεοκλασική αρχιτεκτονική της ενώ η ιστορία της φθάνει στην αρχαιότητα, όταν ίδρυσε δύο αποικίες, μία στα βόρεια της Σμύρνης και μία στην Κάτω Ιταλία στην Καμπανία μαζί με τους Χαλκιδείς, όπου μεταφέρθηκε και το ελληνικό αλφάβητο που έμελλε να εξελιχθεί στο λατινικό.
Από φέτος το καλοκαίρι εκτός από το εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο, τα παραδοσιακά πετρόκτιστα χωριά, τους πύργους και τα μοναστήρια η πανέμορφη αυτή πόλη θα διαθέτει και το νέο φεστιβάλ «Της τέχνης τα ιάματα». Αφιερωμένο στον ανθρωπιστή γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου (1883-1962), που ανακάλυψε το Τεστ Παπ χάρη στο οποίο σώθηκαν εκατομμύρια γυναίκες, θα διεξαχθεί μεταξύ 21 και 28 Ιουλίου στην Κύμη, γενέτειρα του Παπανικολάου, όπως και στα χωριά Ενορία και Καλημεριάνοι.
Αναλογιζόμενοι οι διοργανωτές ότι οι τέχνες (αφήγηση, φωνή και ομαδικός αυτοσχεδιασμός, χορός, θέατρο) διαθέτουν ιαματικές ιδιότητες, προτείνουν ένα εκλεκτό πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει ομιλίες, εργαστήρια και performances. Θέτοντας μέσα από πολλαπλές επιστημονικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις το ερώτημα «Μπορούμε να ωφεληθούμε από την παρουσία της τέχνης στη ζωή μας σήμερα;». Ένα ερώτημα που έρχεται αβίαστα, καθώς το συλλογικό τραύμα της πανδημίας και του εγκλεισμού με την κρίση του Covid 19 οδηγεί αναπόδραστα στο συμπέρασμα ότι η αναζήτηση της σχέσης των παραστατικών τεχνών με την ιατρική και τη θεραπεία είναι εξαιρετικά επίκαιρη και χρήσιμη. Ότι η τέχνη αποτελεί την κινητήρια δύναμη αλλαγής αλλά και το μέσο που μπορεί να συμβάλει στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση, στην αλληλεγγύη, στον αναστοχασμό, στη σύνδεση με τον άλλο και το περιβάλλον, στην επούλωση των ψυχικών τραυμάτων και γενικότερα στη θεραπευτική πρακτική σε καιρούς δυστοπίας.
Ο Άθως Δανέλλης και ο Νικόλας Τζιβελέκης.
Το Φεστιβάλ θα εξερευνήσει την ιαματική διάσταση των τεχνών βάζοντας το στόχο της ενίσχυσης της συμπερίληψης ώστε να λειτουργήσει ως σύνδεσμος κοινωνικής συνοχής.
Το πρόγραμμά θα ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου με την επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Επιτέλεση και θεραπεία» που θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό σπίτι του Παπανικολάου στην Κύμη ενώ στις 22 Ιουλίου ο καρδιολόγος Θανάσης Δρίτσας θα μιλήσει με θέμα «Ψυχοκοινωνική καρδιολογία». Στον προαύλιο χώρο του Πνευματικού Κέντρου την ίδια μέρα η Αγνή Στρουμπούλη θα παρουσιάσει την παράσταση «Παθός γιατρός για την μαύρη την αγάπη» με εργαλείο λαϊκά παραμύθια και τη συνοδεία του Σταύρου Παργινού στο βιολοντσέλο.
Στις 23 Ιουλίου, η Αγγελική Τουμπανάκη θα παρουσιάσει στο ανοιχτό θέατρο του Λαογραφικού Μουσείου Κύμης τη μουσική παράσταση «For Women», συντροφιά με τέσσερις εκπληκτικούς μουσικούς που ερμηνεύουν τραγούδια και ιστορίες από όλο τον κόσμο με θέμα τη Γυναίκα. Στις 25 Ιουλίου η ομάδα ΚΥΜΗΔΕΣ θα ερμηνεύσει ένα πρόγραμμα με ρεμπέτικα εμπνευσμένα από τη ναυτική ζωή, καρσιλαμάδες από την Προποντίδα, παραδοσιακά, μικρασιάτικα και ζεϊμπέκικα, χασάπικα και τσιφτετέλια σε συνθέσεις των Βαμβακάρη, Τούντα, Παπάζογλου, Περιστέρη και άλλων μεγάλων δασκάλων της λαϊκής μουσικής.
Τρίτη 23, Τετάρτη 24 Ιουλίου σε ένα σπίτι των Καλημεριάνων ο Ηλίας Κουνέλας και η Nάντια Κατσούρα φέρνουν σε μεταμεσονύχτια παράσταση το έργο «Θα έχει τα μάτια σου». Παράλληλα στην πλατεία της Κύμης οι Άθως Δανέλλης και Νικόλας Τζιβελέκης του θεάτρου σκιών της ομάδας Οθόνιον θα παρουσιάσουν το έργο «Ο Καραγκιόζης γιατρός». Στις 26 Ιουλίου η Μάρθα Φριντζήλα συναντά τον Τάκη Φαραζή στο Δημοτικό Σχολείο Καλημεριάνων σε μια περιπλάνησή στην οποία συναντούν μεγάλους συνθέτες και ποιητές, γνωστά, άγνωστα και παραγνωρισμένα τραγούδια, μεγάλους και πολύ μεγάλους έρωτες, επαναστάσεις, αντιστάσεις, ήρωες και θύματα, πάθη και λάθη. Μια συναυλία που περιλαμβάνει τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα, καθώς και παραδοσιακά και «λαϊκά» τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Μάρθας Φριντζήλα.
Ηλίας Κουνέλας και Νάντια Κατσούρα.
Τέλος, σε όλη της διάρκεια του Φεστιβάλ στο Δημοτικό Σχολείο Καλημεριάνων μια ομάδα βιωματικών εκπαιδευτικών εργαστηρίων πλαισιώνει το πρόγραμμα. Χορός: Δημήτρης Τσοκάνης-Βασιλική Πετράκη. Θέατρο: Μάρθα Φριντζήλα. Φωνή και ομαδικός αυτοσχεδιασμός: Αγγελική Τουμπανάκη. Αφήγηση: Αγνή Στρουμπούλη. Ακόμη στο Σπίτι του Παπανικολάου η Λία Λάμπρου έχει προγραμματίσει εργαστήρι Εκπαιδευτικού Θεάτρου για παιδιά 8-12 ετών. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν δημόσια στις 27 Ιουλίου προκειμένου να μοιραστούν και να διαχυθούν στην τοπική κοινότητα.
Το Φεστιβάλ είναι υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιείται με τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων Καλημεριάνων και Ενορίας.
Επιστημονική και καλλιτεχνική διεύθυνση: Ιωσήφ Βιβιλάκης
technis-iamata.org
Πηγή: www.lifo.gr