Ποικίλη ύλη

  ζεϋμπέκικος250.jpgΈνας από τους χαρακτηριστικότερους ελληνικούς χορούς και μουσικά όργανα συνδεδεμένα με τη λαϊκή παράδοση, εντάσσονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Συγκεκριμένα, εντάσσονται οι χορευτικές παραδόσεις του ζεϊμπέκικου (*) στην Ελλάδα, το τρίχορδο και τετράχορδο μπουζούκι, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς.

  Βαμβακάρης_Μ-Χιώτης_-_Λίντα.jpgΈνας από τους χαρακτηριστικότερους ελληνικούς χορούς και μουσικά όργανα συνδεδεμένα με τη λαϊκή παράδοση, εντάσσονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Συγκεκριμένα, εντάσσονται οι χορευτικές παραδόσεις του ζεϋμπέκικου στην Ελλάδα, το τρίχορδο και τετράχορδο μπουζούκι, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς.

  Screenshot_2022-03-11_151108.jpg ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ  ΚΑΙ  ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  Ο πίνακας που ακολουθεί συντάχθηκε με βάση επίσημα στοιχεία όπως άλλωστε αναφέρεται σε αυτόν. Η δημογραφική κατάσταση σε όλες της τις διαστάσεις, είναι λογικό να προκύπτει από την επισταμένη εξέταση των στοιχείων αυτών. Το πρόβλημα έχει λοιπόν αναλυθεί και αναλύεται συνεχώς λαμβανομένων

  Screenshot_2021-11-19_102433.jpg Η Υπηρεσία  ΓΕΝΙΚΆ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  (www.gak.gr) αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία  με αντικείμενο δραστηριοποίησης της τα με την έννοια του σχετικού Νόμου Αρχεία. Με τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση, παρουσίαση κλπ αυτών ως τεκμηρίων ιστορικών και διαπαιδαγωγικών. « Αρχείο, κατά την έννοια του νόμου (Ν.1946/1991) αυτού, είναι το σύνολο των μαρτυριών και των εγγράφων, αδιακρίτως χρονολογίας, σχήματος και ύλης, που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του Κράτους, δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών ή νομικών ή φυσικών προσώπων ή ομάδων φυσικών προσώπων.»  Η σημερινή ανάρτηση στο siteμας αφορά τα Γενικά αρχεία του κράτους για το Νομό Εύβοιας και είναι αναφέρεται  ιδιαίτερα στα παιδιά , τις νέες και τους νέους μας ως πρώτη γνωριμία.. Όσο και αν η όλη λειτουργία της υπηρεσίας αυτής είναι υποβαθμισμένη , δεν παύει να αποτελεί σημαντικό παιδευτικό φορέα για μικρούς ιδιαίτερα αλλά  και για  μεγάλους συμπολίτες μας.

   

  Διαβάστε περισσότερα στο:http://gak.eyv.sch.gr/Graphics/MiaMeraStoArcheio/mia-mera-sto-archeio_fin.pdf

  ΑΧΑΪΑ ΙΜ Μεγ Σπηλαίοιυ μν 1943Κατά την πρόσφατη επίσκεψη μελών του Συλλόγου μας στην περιοχή των Καλαβρύτων, περάσαμε και από τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου.  Ένα  εξαιρετικά βίαιο γεγονός στην ιστορία της Μονής αυτής είναι και το φονικό πέρασμα των ναζιστών Γερμανών κατακτητών στις 8 του  Δεκέμβρη του 1943, όταν δολοφόνησαν κατακρημνίζοντας τους από τους βράχους στη Μονή 20 μοναχούς ,προσωπικό και επισκέπτες . 

  ΚΥΜΗ-Κοτυλαία-Μεταξάρι-μεγαλιθικό_1.jpg Στο χειμερινό ηλιοστάσιο της οροσειράς Κοτυλαίων Κύμης εντοπίζεται μεγαλιθικό μνημείο σε πλαγιά υψομέτρου 480 μ. στο υψηλότερο σημείο στην θέση Μεταξάρι.
  Αποτελείται από λαξευμένους όρθιους βράχους που είναι προσανατολισμένοι στην ανατολή του χειμερινού ηλιοστασίου.

  Για τον παρατηρητή που βρίσκεται σε αυτό το συγκρότημα των όρθιων βράχων, το χειμερινό ηλιοστάσιο ανατέλλει από τους δυο ηφαιστειακούς κώνους της Ποταμίας, που ομοιάζουν με πυραμίδες, ο πρώτος και φάρος του αρχαίου λιμένα.


   Διαβάστε περισσότερα στο:http://www.arxeion-politismou.gr/2021/10/magalithiko-Kymis-pros-xeimerino-iliostasio.html

  IMG_20210819_200714.jpg Η  ΑΡΧΑΙΑ  ΕΛΙΑ  ΣΤΟΥΣ  ΚΗΠΟΥΣ  ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ  ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΟΠΩΣ  ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ  ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΣ

  Πολύ κοντά στο χωριό Κήποι ,περίπου 500 μέτρα στο δρόμο προς το Στόμιο Οξυλίθου, βρίσκεται η εντυπωσιακή αρχαία ελιά Κήπων. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε ηλικία δέντρα στην Ελλάδα , ένα ιερό δέντρο. Η ηλικία της  που έχει από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας υπολογιστεί στα 2.700 χρόνια , παλαιότερες αναφορές μιλάνε για 3.000 χρόνια ίσως και παραπάνω , δεν έχει κάμψει την ακμαιότητα της. Στο άκουσμα της ηλικίας της σαλεύει ο νους και στις τρελές στροφές του περνά από μύθους που δεν είναι μύθοι αλλά πραγματικότητες, από ιστορίες που δεν είναι συνηθισμένες, από συμβάντα που λένε πως  στη ρίζα της η ζωή έκανε ξανά και ξανά αισιόδοξα σχέδια κοιτώντας μπροστά, από...

  Annotation_2021-07-30_133342.jpg Η Κατερίνα Κόρου γεννήθηκε στην Αθήνα, από την Ασημίνα και τον Γιώργο Κόρο, τον γνωστό λαϊκό και παραδοσιακό βιολιστή, γιο του ιεροψάλτη και δασκάλου Βυζαντινής μουσικής.

  Η Κατερίνα Κόρου σπούδασε νομικά  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παράλληλα έκανε σπουδές ξένης γλώσσας και σπουδές στο πιάνο. Την ίδια εποχή ασχολείται με την σύνθεση, μπαίνει δημιουργικά στο χώρο του τραγουδιού και γίνεται γνωστή κάνοντας επιτυχίες.

  Με αφορμή τη συμμετοχή της Κατερίνας Κόρου στη θεατρική παράσταση Κάντω Τζαβέλλα ,συνομιλήσαμε με τη Κατερίνα Κόρου ,η οποία πρόθυμα και με υπομονή μας μίλησε για την παράσταση Κάντω Τζαβέλλα,το ρόλο της , αλλά και για  την μεγάλη της αγάπη ,τη μουσική.

  Διαβάστε περισσότερα στο:www.maxmag.gr

  Screenshot_2021-07-07_19595250.jpg Ο φίλος Μιχάλης Γ. Ποντίκης κατόρθωσε να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι και στο μεγάλο ιστορικό γεγονός της επανάστασης των προγόνων μας ενάντια στην Οθωμανική σκλαβιά.

  Δημοσιεύομε με την ευγενική του παραχώρηση, την εισαγωγή του στο 180 σέλιδο έργο του, που διακρίνεται από τη  σαφήνεια και ευθύτητα της προσπάθειας του. Κρίνω πως το έργο του Μιχάλη αποτελεί στέρεα βάση αναφοράς στην σύγχρονη  ιστορία  του τόπου μας,  από τις μετρημένες στα δάχτυλα.