Ποικίλη ύλη

  Screenshot_20221129_121001.pngΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Η ΓΗ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΟΡΘΙΑ

  Αντ. Αντωνίου

  Βαδίζοντας σιγά σιγά προς τον χειμώνα και πλησιάζοντας προς τη μεγαλύτερη, για το Βόρειο Ημισφαίριο, νύχτα (21 Δεκεμβρίου) ίσως να αναρωτηθεί κανείς: Πως γίνονται όλα αυτά; Γιατί υπάρχουν οι εποχές στην Γη; Γιατί η ομορφιά της Άνοιξης δίνει την θέση της στις παγωμένες δαγκωνιές του χειμώνα; Γιατί ο έντονος καύσωνας του καλοκαιριού αντικαθίσταται από την χλιαρότητα του φθινοπώρου;

  Screenshot_20221115_105653.png Η μικρή ελληνική παροικία στο μεγάλο βελγικό λιμάνι δεν επηρέασε μόνο την εμπορική και ναυτιλιακή κίνηση  Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 σημάδεψε ανεξίτηλα τη νυχτερινή ζωή της πόλης  Γνωστοί μπουζουξήδες διασκέδαζαν μέχρι πρωίας Ελληνες ναυτικούς, αλλά και ντόπιους μερακλήδες  Ερευνα του Φλαμανδού Κρις Κάερτς και της ελληνικής καταγωγής Πόλυς Ρουμελιώτη στο πλαίσιο του πρότζεκτ «IN ΣKIPPERΣTREET» αποκαλύπτει μια άγνωστη μεταναστευτική ιστορία.

  Περισσότερα εδώ: https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/365932_mpoyzoyki-apihei-tin-psyhi-tis-ambersas

  ekthesimathiti.png H καταπληκτική έκθεση μαθητή που Αξιολογήθηκε ως η καλύτερη ανάμεσα σε εκθέσεις νέων ανθρώπων από 55 χώρες του κόσμου

  Ένας 14χρονος μαθητής Β’ Γυμνασίου από τα Γιαννιτσά του Ν. Πέλλας, ονόματι Μάριος Χατζηδήμου. Πριν μερικά χρόνια, είχε αναδειχτεί νικητής σε πανελλαδικό επίπεδο.Ένας 14χρονος μαθητής Β’ Γυμνασίου από τα Γιαννιτσά του Ν. Πέλλας, ονόματι Μάριος Χατζηδήμου. Πριν μερικά χρόνια, είχε αναδειχτεί νικητής σε πανελλαδικό επίπεδο.Έπειτα η έκθεσή του διαβιβάστηκε στο διεθνές γραφείο της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Εκεί αξιολογήθηκε ως η καλύτερη ανάμεσα σε εκθέσεις νέων ανθρώπων από 55 χώρες του κόσμου.

  ζεϋμπέκικος250.jpgΈνας από τους χαρακτηριστικότερους ελληνικούς χορούς και μουσικά όργανα συνδεδεμένα με τη λαϊκή παράδοση, εντάσσονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Συγκεκριμένα, εντάσσονται οι χορευτικές παραδόσεις του ζεϊμπέκικου (*) στην Ελλάδα, το τρίχορδο και τετράχορδο μπουζούκι, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς.

  Βαμβακάρης_Μ-Χιώτης_-_Λίντα.jpgΈνας από τους χαρακτηριστικότερους ελληνικούς χορούς και μουσικά όργανα συνδεδεμένα με τη λαϊκή παράδοση, εντάσσονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Συγκεκριμένα, εντάσσονται οι χορευτικές παραδόσεις του ζεϋμπέκικου στην Ελλάδα, το τρίχορδο και τετράχορδο μπουζούκι, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς.

  Screenshot_2022-03-11_151108.jpg ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ  ΚΑΙ  ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  Ο πίνακας που ακολουθεί συντάχθηκε με βάση επίσημα στοιχεία όπως άλλωστε αναφέρεται σε αυτόν. Η δημογραφική κατάσταση σε όλες της τις διαστάσεις, είναι λογικό να προκύπτει από την επισταμένη εξέταση των στοιχείων αυτών. Το πρόβλημα έχει λοιπόν αναλυθεί και αναλύεται συνεχώς λαμβανομένων

  Screenshot_2021-11-19_102433.jpg Η Υπηρεσία  ΓΕΝΙΚΆ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  (www.gak.gr) αποτελεί αυτοτελή δημόσια υπηρεσία  με αντικείμενο δραστηριοποίησης της τα με την έννοια του σχετικού Νόμου Αρχεία. Με τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση, παρουσίαση κλπ αυτών ως τεκμηρίων ιστορικών και διαπαιδαγωγικών. « Αρχείο, κατά την έννοια του νόμου (Ν.1946/1991) αυτού, είναι το σύνολο των μαρτυριών και των εγγράφων, αδιακρίτως χρονολογίας, σχήματος και ύλης, που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του Κράτους, δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών ή νομικών ή φυσικών προσώπων ή ομάδων φυσικών προσώπων.»  Η σημερινή ανάρτηση στο siteμας αφορά τα Γενικά αρχεία του κράτους για το Νομό Εύβοιας και είναι αναφέρεται  ιδιαίτερα στα παιδιά , τις νέες και τους νέους μας ως πρώτη γνωριμία.. Όσο και αν η όλη λειτουργία της υπηρεσίας αυτής είναι υποβαθμισμένη , δεν παύει να αποτελεί σημαντικό παιδευτικό φορέα για μικρούς ιδιαίτερα αλλά  και για  μεγάλους συμπολίτες μας.

   

  Διαβάστε περισσότερα στο:http://gak.eyv.sch.gr/Graphics/MiaMeraStoArcheio/mia-mera-sto-archeio_fin.pdf

  ΑΧΑΪΑ ΙΜ Μεγ Σπηλαίοιυ μν 1943Κατά την πρόσφατη επίσκεψη μελών του Συλλόγου μας στην περιοχή των Καλαβρύτων, περάσαμε και από τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου.  Ένα  εξαιρετικά βίαιο γεγονός στην ιστορία της Μονής αυτής είναι και το φονικό πέρασμα των ναζιστών Γερμανών κατακτητών στις 8 του  Δεκέμβρη του 1943, όταν δολοφόνησαν κατακρημνίζοντας τους από τους βράχους στη Μονή 20 μοναχούς ,προσωπικό και επισκέπτες . 

  ΚΥΜΗ-Κοτυλαία-Μεταξάρι-μεγαλιθικό_1.jpg Στο χειμερινό ηλιοστάσιο της οροσειράς Κοτυλαίων Κύμης εντοπίζεται μεγαλιθικό μνημείο σε πλαγιά υψομέτρου 480 μ. στο υψηλότερο σημείο στην θέση Μεταξάρι.
  Αποτελείται από λαξευμένους όρθιους βράχους που είναι προσανατολισμένοι στην ανατολή του χειμερινού ηλιοστασίου.

  Για τον παρατηρητή που βρίσκεται σε αυτό το συγκρότημα των όρθιων βράχων, το χειμερινό ηλιοστάσιο ανατέλλει από τους δυο ηφαιστειακούς κώνους της Ποταμίας, που ομοιάζουν με πυραμίδες, ο πρώτος και φάρος του αρχαίου λιμένα.


   Διαβάστε περισσότερα στο:http://www.arxeion-politismou.gr/2021/10/magalithiko-Kymis-pros-xeimerino-iliostasio.html