Ποικίλη ύλη

  Screenshot 2023 09 19 085450Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας, με αφορμή την έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς, εύχονται από καρδιάς κάθε επιτυχία στο έργο σας και μία χρονιά γεμάτη πολιτισμό, δημιουργικότητα και επιτυχίες. 

  Screenshot_20221208_055757.png «Λαμπυριζούσης και σελαγιζούσης της σελήνης παρά λίμνην της Δοϊράνης εωράκαμεν τους ληστάς. Κράζων δε “σταθήτε ρε π@στηδες, γαμ@ το σταυρό σας” και απαντησάντων “Κλ@στε μας τα @ρχίδι@”, απέδρασαν»…

  Αναφορά του Ιωάννη Πετράκη, ανθυπαστυνόμου του Κιλκίς, προς το τοπικό τμήμα της χωροφυλακής (7 Απριλίου 1923)

  Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει 413 ορεινούς όγκους άνω των 1.000 μέτρων, όπου οι περισσότεροι ορεινοί οικισμοί φυτοζωούν και ταυτόχρονα φυλλορροούν, η επιβίωση του πληθυσμού των βουνών «είναι μια κάποια λύσις», θα λέγαμε με καβαφικούς όρους: μια λύση στις συνθήκες όπου αναπτύσσεται ραγδαία ο τουρισμός, με τάσεις μάλιστα να μεταναστεύσει στις πιο ενδιαφέρουσες ορεινές περιοχές, όπου έχουν από καιρό εκπνεύσει οι παράγοντες εκείνοι που ήθελαν τους ορεινούς όγκους καταφυγή των ανθρώπων – νόμιμων και παράνομων.

  Περισσότερα εδώ: https://www.topontiki.gr/2022/12/05/i-orini-plithismi-prepi-na-zisoun/

  Screenshot_20221129_121001.pngΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Η ΓΗ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΟΡΘΙΑ

  Αντ. Αντωνίου

  Βαδίζοντας σιγά σιγά προς τον χειμώνα και πλησιάζοντας προς τη μεγαλύτερη, για το Βόρειο Ημισφαίριο, νύχτα (21 Δεκεμβρίου) ίσως να αναρωτηθεί κανείς: Πως γίνονται όλα αυτά; Γιατί υπάρχουν οι εποχές στην Γη; Γιατί η ομορφιά της Άνοιξης δίνει την θέση της στις παγωμένες δαγκωνιές του χειμώνα; Γιατί ο έντονος καύσωνας του καλοκαιριού αντικαθίσταται από την χλιαρότητα του φθινοπώρου;

  Screenshot_20221115_105653.png Η μικρή ελληνική παροικία στο μεγάλο βελγικό λιμάνι δεν επηρέασε μόνο την εμπορική και ναυτιλιακή κίνηση  Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 σημάδεψε ανεξίτηλα τη νυχτερινή ζωή της πόλης  Γνωστοί μπουζουξήδες διασκέδαζαν μέχρι πρωίας Ελληνες ναυτικούς, αλλά και ντόπιους μερακλήδες  Ερευνα του Φλαμανδού Κρις Κάερτς και της ελληνικής καταγωγής Πόλυς Ρουμελιώτη στο πλαίσιο του πρότζεκτ «IN ΣKIPPERΣTREET» αποκαλύπτει μια άγνωστη μεταναστευτική ιστορία.

  Περισσότερα εδώ: https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/365932_mpoyzoyki-apihei-tin-psyhi-tis-ambersas

  ekthesimathiti.png H καταπληκτική έκθεση μαθητή που Αξιολογήθηκε ως η καλύτερη ανάμεσα σε εκθέσεις νέων ανθρώπων από 55 χώρες του κόσμου

  Ένας 14χρονος μαθητής Β’ Γυμνασίου από τα Γιαννιτσά του Ν. Πέλλας, ονόματι Μάριος Χατζηδήμου. Πριν μερικά χρόνια, είχε αναδειχτεί νικητής σε πανελλαδικό επίπεδο.Ένας 14χρονος μαθητής Β’ Γυμνασίου από τα Γιαννιτσά του Ν. Πέλλας, ονόματι Μάριος Χατζηδήμου. Πριν μερικά χρόνια, είχε αναδειχτεί νικητής σε πανελλαδικό επίπεδο.Έπειτα η έκθεσή του διαβιβάστηκε στο διεθνές γραφείο της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης, μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Εκεί αξιολογήθηκε ως η καλύτερη ανάμεσα σε εκθέσεις νέων ανθρώπων από 55 χώρες του κόσμου.

  ζεϋμπέκικος250.jpgΈνας από τους χαρακτηριστικότερους ελληνικούς χορούς και μουσικά όργανα συνδεδεμένα με τη λαϊκή παράδοση, εντάσσονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Συγκεκριμένα, εντάσσονται οι χορευτικές παραδόσεις του ζεϊμπέκικου (*) στην Ελλάδα, το τρίχορδο και τετράχορδο μπουζούκι, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς.

  Βαμβακάρης_Μ-Χιώτης_-_Λίντα.jpgΈνας από τους χαρακτηριστικότερους ελληνικούς χορούς και μουσικά όργανα συνδεδεμένα με τη λαϊκή παράδοση, εντάσσονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Συγκεκριμένα, εντάσσονται οι χορευτικές παραδόσεις του ζεϋμπέκικου στην Ελλάδα, το τρίχορδο και τετράχορδο μπουζούκι, ο τζουράς και ο μπαγλαμάς.

  Screenshot_2022-03-11_151108.jpg ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ  ΚΑΙ  ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  Ο πίνακας που ακολουθεί συντάχθηκε με βάση επίσημα στοιχεία όπως άλλωστε αναφέρεται σε αυτόν. Η δημογραφική κατάσταση σε όλες της τις διαστάσεις, είναι λογικό να προκύπτει από την επισταμένη εξέταση των στοιχείων αυτών. Το πρόβλημα έχει λοιπόν αναλυθεί και αναλύεται συνεχώς λαμβανομένων