Θέματα περιβάλλοντος

  Screenshot_2022-06-15_183444.jpg Γράφει ο Δρ Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Αντώνης Α. Αντωνίου

  Κυριακή 5 Ιουνίου 2022: Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

  Πρόκειται πραγματικά για ένα από τα, φαινομενικά, πιο ακατανόητα γεγονότα των τελευταίων 200 ετών. Πρόκειται για μια άκρατη λεηλασία της φύσης από τη μεριά μιας άπληστης κοινωνίας. Για μια αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πηγών και της ενέργειας από μέρους μιας βιομηχανικής κοινωνίας που στήριξε την ύπαρξή της στη φιλοσοφία του παράλογου κέρδους.

  IMG_16162520.jpgΗ καθιέρωση της 5ης Ιουνίου ως παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος ξεπερνά το συμβολικό χαρακτήρα που έχουν πολλές άλλες παγκόσμιες ημέρες. Έχει για γενικότερους αλλά και ειδικότερους λόγους το χαρακτήρα ανάγκης για άμεση, συνεχή  και συνεπή δράση υπέρ της αντιμετώπισης και της λύσης των όλο και πιό αυξημένων προβλημάτων του περιβάλλοντος. Αυτή η προσπάθεια που και στην περιοχή μας αποκτά νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία...

  κοράλλια_ελλ_θαλασσών_.jpg   Στα βάθη των ελληνικών θαλασσών, μεταξύ 70 και 250 μέτρων, επιβιώνουν τα αρχαιότερα, πιο περίπλοκα και πιο παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα, τα κοραλλιογενή – οικοσυστήματα που κινδυνεύουμε να τα χάσουμε πριν ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν.

  Κάποια από τα κοράλλια που επιβιώνουν στις θάλασσες μας ξεπερνούν τα 7.000 χρόνια σε ηλικία.

  Ανεμογεννήτριες_Μεσοχώρια-Πετριές_από_αέρα.jpg Τι υπερασπιζόμαστε του Δημητρίου Δούκα Σουφλέρη

  Θεέ μου Πρωτομάστορα μ’ έχτισες μέσα στα βουνά

  Θεέ μου Πρωτομάστορα μ’ έκλεισες μες στη θάλασσα!

  (Οδυσσέα Ελύτη, Αξιον Εστί, 1959)

  ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΟΙ-ιερό_κορυφής_θερινού_ηλιοστασίου_στην_κορυφή_Σκόλου_Κοτυλαίων-1_1250.jpg ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΆΟΚΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ κου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΕΚΑΚΗ ΔΥΟ ΘΈΜΑΤΑ  ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΝΔΡΟΝΙΑΝΟΙ - ΔΕΝΔΡΑ ΚΥΜΗΣ.

  ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ

  193000263_529475945102344_68308302601862417_n.jpg Μόνο εδώ…

  Η Ευβοϊκή μπριάνα ή πετρόψαρο είναι ενα μικρό ψάρι ενδημικό της Εύβοιας. Όχι ολόκληρης της Εύβοιας μια που η εύθραυστη υπαρξή του περιορίζεται μόνο στην περιοχή νότια της Κύμης, στον ποταμό Μανικιάτη και στους νερόλακους που δημιουργούνται όταν και όπου αυτός ξεραίνεται.

  Για όσους τυχόν δεν ξέρουν τι σημαίνει ο όρος ‘ενδημικό’ ή για όσους ξέρουν αλλά παραγνωρίζουν τη βαρύτητά του, θυμίζω οτι έτσι περιγράφεται ενα είδος που ζεί μόνο σε ενα συγκεκριμένο τόπο και πουθενά αλλού στον κόσμο.

  melas250.jpgΈνα μικρό ρέμα που γεννιέται μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος και κατεβαίνει προς το Αιγαίο, δημιουργώντας όμορφους μαιάνδρους και μικρές κοιλάδες. Το ρέμα Μέλας, ή ο ποταμός Μέλας, βρίσκεται στα νότια της Κύμης και εκβάλλει στη περιοχή Πλατάνα, μόλις 2,5 χλμ. νότια του λιμανιού της Κύμης. Το ρέμα πηγάζει από ένα δίκτυο μικρών ρεμάτων που δημιουργείται κοντά στο χωριό των Ανδρονιάνων, στους ανατολικούς πρόποδες του μικρού όρους του Μαυροβουνίου. Πιο ψηλά το ρέμα ονομάζεται ποτάμι Ανδρονιάνων, αλλά και Μαυροπόταμος. Η κατεύθυνση του ρέματος είναι από τα βόρεια προς τα νότια αρχικά και από τα δυτικά προς τα ανατολικά στη συνέχεια, ενώ το μήκος του φτάνει τα 8 χλμ. Ο Μέλας περνάει ανάμεσα από τα χωριά Δέντρα, Ανδρόνιανοι, Πύργο, Μέντουλη και Άνω Ποταμιά. Στα ψηλά του ρέματος, στα...

  Screenshot_2021-05-14_165258.jpg Tα θραύσματα και οι ίνες των πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται εκτεθειμένα στο περιβάλλον, έχουν ήδη εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα των οικοσυστημάτων και της τροφικής αλυσίδας των ελληνικών θαλασσών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πολυεπίπεδης έρευνας που διεξάγει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος”.

  175130991_10225076101227042_3816540736853624563_n.jpg

  (φωτογραφίες από το fb του φίλου Yanni Venizelos)

  Το γεγονός ας το καταχωρίσομε στα μηνύματα αισιοδοξίας της φύσης προς εμάς όλους από εραστές μέχρι εχθρούς της. Στη θέση Τραγιάνοι μεταξύ Δένδρων και Κρινιάνων στα Βορειοδυτικά της γέφυρας , ξεφύτρωσε μια λιμνούλα. Για όσους γνωρίζουν πιο καλά την ιστορία της περιοχής το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα μεταβολών στα χώματα της, από αυτές που συνεχώς και από πάντα γίνονται με μικρή ή μεγαλύτερη ένταση.

  kakavos_8_.jpgΣημερα πραγματοποιήθηκε εθελοντικος καθαρισμος στον κακαβο απο μελη της κοινότητας μας και του συλλόγου μας. Νωρις το πρωι ξεκινήσαμε με κοντρα τον καιρο που ψιλοβρεχε αλλα δεν μας εμποδισε να πετυχουμε το στοχο μας, τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει νεος καθαρισμος στο χωρο, σημανση και διάνοιξη μονοπατιου. Κοινοτητα και σύλλογος εχουμε ως στοχο να αναδείξουμε ολες τις ομορφιές του τοπου μας