- Ειδήσεις
- Εμφανίσεις: 2777
ΕΡΤ2: ΣΑΒΒΑΤΟ 04/02/2017 ΣΥΚΑ ΚΥΜΗΣ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ: Σειρά ντοκιμαντέρ ταξιδιωτικού και γαστρονομικού περιεχομένου
Άραγε ποιος ξέρει ότι κάθε φορά που δοκιμάζει το ξερό σύκο της Κύμης ή για την ακρίβεια αυτά τα ταιριαστά κολλημένα μεταξύ τους ανοιχτά συκαλάκια, τρώει μια «ασκάδα»;
Και πόσοι ξέρουν ότι πίσω από μία ασκάδα, κρύβεται μια πανάρχαιη χειροποίητη, κοπιαστική εργασία; Ότι κάθε σύκο περνάει περισσότερα από 7 χέρια, που με τίποτα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα μηχανήματα;
Ποιος ξέρει πως πίσω από κάθε γλυκιά μπουκιά, το σύκο ξεραίνεται στον ήλιο, θειαφίζεται, τρέφεται και στεγνώνει με την αύρα της θάλασσας μέχρι να παντρευτεί στις «ασκάδες», μέσα από μια διαδικασία που το τρέφει επί ένα μήνα με τον τελευταίο, δυνατό ήλιο του καλοκαιριού;