Οι παραδόσεις κάθε λαού είναι ευκρινές τμήμα της ταυτότητας του. Η αναφορά σε αυτές ή σε κάποιες από αυτές απαιτείται να είναι τμήμα του γνωστικού, αισθητικού, πολιτιστικού πλαισίου των μεταγενέστερων. Όχι για να ακολουθούμε και μεις τα τότε τεκταινόμενα σαν απάντηση ίσως σε ερωτήματα ή σαν γέμισμα σε κενά που στη ζωή μας απαντάμε, αλλά για να προσεγγίσομε ουσιαστικότερα τον τρόπο ζωής, τις σχέσεις, το περιβάλλον κλπ επιδιώκοντας συγκρίσιμα με το σήμερα συμπεράσματα.
Τον Σεπτέμβρη 2011 η δημοτική αρχή του Δήμου Κύμης Αλιβερίου εξέδωσε το προσεγμένο φυλλάδιο που δημοσιεύομε παρακάτω, αναφορά στον Κουμιώτικο γάμο. Πολλοί από μας και ιδιαίτερα από μας έχοντας γνώση του συγκεκριμένου θα μπορούν καλύτερα να κρίνουν έχοντας την ευκαιρία της θύμησης και της νοσταλγίας. Για τα χρόνια που γεγονότα όπως ο γάμος ήταν ευκαιρία και αιτία επαφής, διασκέδασης.
Τα όρια του χωριού τα χρόνια εκείνα ούτε τακτικά ούτε εύκολα ξεπερνιούνταν είτε από μέσα είτε από έξω, έτσι όσα μέσα σε αυτά γίνονταν ήταν σε μεγάλο βαθμό κοινά με ό,τι και όσα αυτό σήμαινε και δημιουργούσε για τον άνθρωπο ,τη συμπεριφορά, τον χαρακτήρα του.
Βρείτε λίγο χρόνο να «σκαλίσετε» το 28 σέλιδο φυλλάδιο και θα αποζημιωθείτε. Σημειώστε ακόμα πως στο λαογραφικό μουσείο Κύμης στην Κύμη, μπορείτε να αποκτήσετε πιο ζωντανή εμπειρία ή να θυμηθείτε πιο έντονα πολλά για τον Κουμιώτικο γάμο. Με την πρώτη ευκαιρία ή επί τούτου και όχι μόνο για τα εκθέματα τα σχετικά με τον Κουμιώτικο γάμο, επισκεφθείτε το μουσείο αυτό για πρώτη ή και για μια ακόμα φορά.
Επίσης στο διαδίκτυο όπως στη διεύθυνση του άξιου συγχωριανού μας Βασίλη Γ. Τσομάκα (koumiotis.blogspot.com) στη σελίδα «Βίντεο για την Κύμη» με πρόσβαση και μέσα από το site μας εδώ, μπορείτε να παρακολουθήσετε σχετικό video που το 2010 η δημοτική αρχή του Δήμου Κύμης είχε δημιουργήσει.