Μόνο εδώ…
Η Ευβοϊκή μπριάνα ή πετρόψαρο είναι ενα μικρό ψάρι ενδημικό της Εύβοιας. Όχι ολόκληρης της Εύβοιας μια που η εύθραυστη υπαρξή του περιορίζεται μόνο στην περιοχή νότια της Κύμης, στον ποταμό Μανικιάτη και στους νερόλακους που δημιουργούνται όταν και όπου αυτός ξεραίνεται.
Για όσους τυχόν δεν ξέρουν τι σημαίνει ο όρος ‘ενδημικό’ ή για όσους ξέρουν αλλά παραγνωρίζουν τη βαρύτητά του, θυμίζω οτι έτσι περιγράφεται ενα είδος που ζεί μόνο σε ενα συγκεκριμένο τόπο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης μέσα στην απομόνωση που δημιουργούν οι τοπικές συνθήκες προσαρμόζουν το γονικό είδος ώστε να επιβιώνει ευκολότερα στο βιότοπο που το περιβάλλει, δημιουργώντας έτσι ενα νέο είδος. Εάν αυτό χαθεί απο το συγκεκριμένο ποτάμι, βουνό η λιβάδι που ζει, χάνεται για πάντα απο ολόκληρο τον πλανήτη. Τα ενδημικά είδη έχουν μεγάλη σημασία καθώς είναι απολύτως προσαρμοσμένα στο τοπικό οικοσύστημα.
Τα ψάρια του γλυκού νερού, έχοντας περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης απο τόπο σε τόπο, παρουσιάζουν υψηλό ενδημισμό. Η ελληνική τοπογραφία είναι κατακερματισμένη απο, αξεπέραστα για αυτά, ορεινά ή θαλάσσια εμπόδια επιφέροντας στους πληθυσμούς τους την απομόνωση που πυροδοτεί τη δημιουργία νέων ειδών. Γιαυτό τα ποτάμια και οι λίμνες μας είναι πλούσια σε ενδημικά είδη, κάνοντας τον κατάλογο της ελληνικής πανίδας ιδιαίτερα μοναδικό.