Εξ αντικειμένου ιδιαίτερα ενδιαφέρον το θέμα. Για μας τους Ανδρόνιανους πιο ενδιαφέρον όταν έρχεται να πάρει θέση επί αυτού ο εξ Ανδρονιάνων καταγόμενος όπως αναφέρεται και στην είσοδο του βιβλίου και συνεπές μέλος του Συλλόγου μας κος Κώστας Δ. Παντελής με το βιβλίο του «Η επικαιρότητα της Αρχαίας Ελληνικής Σκέψης» εκδόσεις «Παπαζήση» 2008. Πολυσέλιδο το πόνημα του κου Παντελή το οποίο με αφιέρωση του με χαρά έλαβα χτες. Μόνο να το ξεφυλλίσω βρήκα χρόνο και συνεπώς δεν τολμώ ακόμα να εκφράσω άποψη. Βρίσκω πάντως πρόσθετο ενδιαφέρον στην πρωτοτυπία του συγγραφέα να αναφερθεί στο θέμα υπό μορφή μυθιστορηματική. Σημειώνω πως στην εφημερίδα μας «Η φωνή των Ανδρονιάνων –Δένδρων» στο φύλλο 67 του 2008 υπάρχει ενημερωτικό σημείωμα για το βιβλίο που μόλις είχε εκδοθεί και στο φύλλο 73 του 2009 έχει δημοσιευθεί σχετικό για το βιβλίο κείμενο του κου Λάμπρου Α.Βολιώτη. Από το εισαγωγικό στο βιβλίο σημείωμα του κου Παντελή αποσπώ τα παρακάτω.
«Το βιβλίο αυτό μαζί με την πνευματική ψυχαγωγία που φιλοδοξεί να προσφέρει ,δίνει την ευκαιρία στον απλό αναγνώστη να γνωρίσει συνοπτικά τη συνολική εικόνα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τη δυνατότητα να βρεί απάντηση στα πιο κάτω ερωτήματα. Ποιό είναι το περιεχόμενο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ; Πώς δημιουργήθηκε και ποιά πορεία ακολούθησε ο πνευματικός και καλλιτεχνικός πολιτισμός των Ελλήνων ; Ποιό νόημα και ποιό σκοπό δίνουν οι άνθρωποι στο περιεχόμενο αυτού του πολιτισμού ;Ποιά ευεργετική επίδραση άσκησε η ελληνική φιλοσοφία στην πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου και γενικά στον πολιτισμό ; Με ποιό τρόπο τρόπο συνέβαλε ο ελληνικός πολιτισμός στην ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού ; Ποιά είναι η ανάγκη να γνωρίσουμε σήμερα καλύτερα την ιστορική ταυτότητα αυτού του πολιτισμού ;»
«Στο έργο αυτό υπάρχει μια ιδιορρυθμία .Ενώ τα πρόσωπα του έργου είναι φανταστικά ,όπως και οι προσωπικές δραστηριότητες τους βρίσκονται στην περιοχή του μύθου, όμως τα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα στα οποία αναφέρονται και οι απόψεις οι οποίες διατυπώνονται ,εκφράζονται κατά το μεγαλύτερο μέρος πάνω σε πραγματικά ιστορικά δεδομένα. Η ιδιόρρυθμη αυτή αντίφαση προτιμήθηκε με σκοπό να γίνει ευχερέστερα αντιληπτή η ιστορική πραγματικότητα και οι συνέπειες της από τον αναγνώστη».
Χαλκίδα 28-5-2015
Σταμ. Δ. Σπύρου