Ένα μικρό ρέμα που γεννιέται μέσα σε ένα κατάφυτο δάσος και κατεβαίνει προς το Αιγαίο, δημιουργώντας όμορφους μαιάνδρους και μικρές κοιλάδες. Το ρέμα Μέλας, ή ο ποταμός Μέλας, βρίσκεται στα νότια της Κύμης και εκβάλλει στη περιοχή Πλατάνα, μόλις 2,5 χλμ. νότια του λιμανιού της Κύμης. Το ρέμα πηγάζει από ένα δίκτυο μικρών ρεμάτων που δημιουργείται κοντά στο χωριό των Ανδρονιάνων, στους ανατολικούς πρόποδες του μικρού όρους του Μαυροβουνίου. Πιο ψηλά το ρέμα ονομάζεται ποτάμι Ανδρονιάνων, αλλά και Μαυροπόταμος. Η κατεύθυνση του ρέματος είναι από τα βόρεια προς τα νότια αρχικά και από τα δυτικά προς τα ανατολικά στη συνέχεια, ενώ το μήκος του φτάνει τα 8 χλμ. Ο Μέλας περνάει ανάμεσα από τα χωριά Δέντρα, Ανδρόνιανοι, Πύργο, Μέντουλη και Άνω Ποταμιά. Στα ψηλά του ρέματος, στα ανατολικά των Ανδρόνιανων, έχει δημιουργηθεί ένα όμορφο δίκτυο από πέτρινες στράτες. Τα μονοπάτια κινούνται σε ένα πανέμορφο τοπίο και περνάνε από δύο παραδοσιακά, τοξωτά, πέτρινα γεφύρια, μικρούς καταρράκτες, αλλά και τον παλιό νερόμυλο του Σάντα. Οι εκβολές του ρέματος, που συνήθως ξεραίνεται το καλοκαίρι, βρίσκονται στην κοσμοπολίτικη περιοχή Πλατάνα με τις ταβέρνες και τα καφενεία. Είναι πολύ εύκολο να ακολουθήσει κανείς το ποτάμι από τις εκβολές του και να ανέβει προς το βουνό. Μια διαδρομή 8 χλμ. στη κοίτη του ποταμού και σε διπλανούς χωματόδρομους που το διασχίζουν, όπου κανείς μπορεί να συναντήσει πολλά όμορφα είδη της χλωρίδας και της πανίδας. Το περπάτημα στη κοίτη πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια βροχών γιατί τότε ο Μέλας μετατρέπεται σε έναν επικίνδυνο χείμαρρο.
Λίγο πιο ψηλά στο βουνό και κοντά στις κορυφές Φτεράδα, Εφταό και Οκταό του Μαυροβουνίου απλώνεται ένα όμορφο ελατόδασος. Η βλάστηση στις όχθες του Μέλα περιλαμβάνει πλατάνια, λυγαριές, ασημοϊτιές, αγριοκαλαμιές, μυρτιές, πουρνάρια, κουμαριές, κλιματσίδες, πικροδάφνες και θάμνους όπως ρείκια, λαδανιές, σκίνα, αρκουδόβατους, κ.ά. Στα ψηλά του ρέματος η βλάστηση είναι τόσο πυκνή που ακόμα και το καλοκαίρι νιώθεις κάτι περισσότερο από δροσιά. Σημαντικά φυτά που βγαίνουν κοντά στο ρέμα και στους γύρω λόφους είναι η ενδημική καμπανούλα Campanula cymaea, η Primula sibthorrpii, η Achillea ligustica, το υπερικό Hypericum empetrifolium, το Ptilostemon chamaepeuce, ο Tragopodon hybridus, ο κρόκος Crocus laevigatus, το ορνιθόγαλο Ornithogalum nutans, το Hermodactylus tuberosus, η Lavatera bryoniifolia, η βιόλα Viola phitosiana και οι ορχιδέες Epipactis microphylla, Himantoglossum robertianum, Dactylorhiza saccifera, Platantera chlorantha, Limodorum abortivum, Spiranthes spirallis, Anacamptis coriophora fragrans, A. pyramidalis, Orchis quadripunctata, O.anthropophora, Neotinea commutata, Ophrys bombyliflora, O. mammosa, O.grammica, O. ferrum-equinum, κ.ά.
Οι εκβολές του Μέλα προσελκύουν συχνά διάφορα παρυδάτια είδη. Εδώ συναντά κανείς σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, ακτίτες, κορμοράνους, ποταμοσφυριχτές, θαλασσοσφυριχτές και αλκυόνες, ενώ η ακτογραμμή είναι πέρασμα για πολλά είδη γλαρονιών. Στα παρόχθια δάση συναντά κανείς διάφορα μικροπούλια, όπως κιστικόλες, μαυρολαίμηδες, νεροκελάδες, κιτρινοσουσουράδες, σταχτοσουσουράδες, αηδόνια και διάφορες ποταμίδες, ενώ πιο ψηλά πετάνε γερακίνες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα και κουκουβάγιες. Το καλοκαίρι στην περιοχή εμφανίζονται οι σπάνιοι μαυροπετρίτες. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με είδη, όπως γκιώνηδες, τσαλαπετεινοί, μαυροσκούφηδες, μαυροτσιροβάκοι, κοκκινολαίμηδες, τσίχλες, κοτσύφια, σκαθράκια, φλώροι, μυγοχάφτες, καρδερίνες, σταβλοχελίδονα, σπιτοχελίδονα, μιλτοχελίδονα, και συκοφάγοι.
Από τα αμφίβια και τα ερπετά συναντά κανείς φρύνους, πρασινόφρυνους, γραικοβάτραχους, δεντροβάτραχους, κρασπεδωτές χελώνες, σαμιαμίδια, σιλιβούτια, τρανόσαυρες, νερόφιδα, εφιούς, λαφιάτες, σπιτόφιδα, δεντρογαλιές και οχιές. Η θαλάσσια περιοχή του όρμου της Κύμης και των παραλιών που απλώνονται στα νότια είναι πέρασμα για τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα. Από τα θηλαστικά στη περιοχή απαντώνται αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες και σκατζόχοιροι. Υπάρχουν αναφορές για τη παρουσία της βίδρας, ή ποταμόσκυλου, όπως το λένε οι ντόπιοι, στα ανώτερα, δυσπρόσιτα τμήματα του ρέματος. Στα νερά του Μέλα ζει ένα στενότοπο και κρισίμως κινδυνεύων ενδημικό ψάρι, η Ευβοϊκή Μπριάνα (Barbus euboicus), αλλά και ένα είδος ποταμοκέφαλου (Squalius sp.) που η ταυτοποίηση του δεν έχει ακόμα καταλήξει.
πηγη: https://www.naturagraeca.com,278,190,1,1,%CE%A1%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CE%9C%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%82-%CE%9A%CF%8D%CE%BC%CE%B7%CF%82