Ομάδες αίματος
Κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία από τις οκτώ ομάδες αίματος. Αυτές οι ομάδες, αποτελούν υποκατηγορίες των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ – A, B, AB ή O. Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε Rh θετικό (+) ή Rh αρνητικό (-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος : O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+.
Η πιο συχνή ομάδα αίματος είναι η O+, και η σπανιότερη η AB-.
Εσύ ξέρεις τι ομάδα αίματος είσαι;
Ο έλεγχος των ομάδων αίματος
Ο προσδιορισμός της ομάδας αίματος στο σύστημα ΑΒΟ γίνεται με τη συσχέτιση ορατών συγκολλήσεων που παρατηρούνται όταν αναμιγνύεις πλάσμα, το υγρό συστατικό του αίματος, με ερυθρά αιμοσφαίρια, τα κύτταρα που μεταφέρουν οξυγόνο.
Το σύστημα Rhesus system, ανακαλύφθηκε το 1939, και βασίζεται στην παρουσία αντιγόνων – κυρίως του D αντιγόνου. Τα αντιγόνα είναι μόρια που συνδέονται σε ένα αντίσωμα. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ή να μην έχει τον παράγοντα Rh (D αντιγόνο) στην επιφάνεια των ερυθρών του αιμοσφαιρίων, οπότε χαρακτηρίζεται σαν ρέζους θετικός (Rh+) ή αρνητικός (Rh-).
Η συμβατότητα των ομάδων αίματος
Δεν είναι όλες οι ομάδες αίματος συμβατές μεταξύ τους. Αυτό οφείλεται στα διαφορετικά αντισώματα που έχει κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ομάδα αίματος του. Έτσι ενώ όσοι έχουν ομάδα αίματος Α έχουν στο πλάσμα τους φυσικά αντισώματα αντι-Β, η ομάδα Β έχει αντι-Α αντισώματα και η ομάδα Ο έχει αντι-Α και αντι-Β αντισώματα
Έτσι, για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής με ομάδα αίματος Β πάρει αίμα ομάδας Α, τα αντι-Α αντισώματα που έχει στο πλάσμα του θα καταστρέψουν τα ερυθρά Α της μονάδας αίματος που πήρε γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αντιδράσεις μέχρι και θάνατο.
Παν-δότης και Παν-δέκτης
Όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο θεωρούνται ως “πανδότες”. Τα ερυθρά αυτών των ανθρώπων δεν έχουν το Α και Β αντιγόνο και για αυτό το αίμα τους μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε ασθενή ανεξαρτήτως της ομάδας του.
Αντίθετα όσοι έχουν ομάδα αίματος AB+ είναι γνωστοί ως “πανδέκτες”. Αυτοί δεν έχουν στο πλάσμα τους κανέναν από τα φυσικά αντισώματα ούτε το αντι-Α ούτε το αντι-Β και μπορούν να πάρουν αίμα από όλες τις ομάδες.
Σπάνιες ομάδες αίματος
Μερικές φορές ένας άνθρωπος μπορεί να γεννηθεί με ένα σπάνιο αντιγόνο στα ερυθρά αιμοσφαίρια του, ή χωρίς ένα αντιγόνο που υπάρχει στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτές οι διαφορές αναφέρονται σαν σπάνιες ομάδες αίματος και είναι δύσκολο να βρεθούν μονάδες αίματος που να ταιριάζουν (να είναι συμβατές) έτσι ώστε να μπορούν να μεταγγιστούν αυτοί οι άνθρωποι εφόσον το χρειαστούν
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Από τον πίνακα αυτό προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα όσο και χρήσιμα.
Από ποιες ομάδες αίματος δέχεται κάθε ομάδα αίματος
Η Ομάδα αίματος Α+ Παίρνει από τις ομάδες Α+ Α- Ο+ και Ο-
Η Ομάδα αίματος Α- Παίρνει από τις ομάδες Α- και Ο-
Η Ομάδα αίματος Β+ Παίρνει από τις ομάδες Β+ Β- Ο+ και Ο-
Η Ομάδα αίματος Β- Παίρνει από τις ομάδες Β- και Ο-
Η Ομάδα αίματος ΑΒ+ Παίρνει από τις ομάδες ΑΒ+ ΑΒ- Α+ Α- Β+ Β- Ο+ Ο- Δηλαδή παίρνει αίμα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα αίματος ενώ δίνει μόνο στον εαυτό της.
Η Ομάδα αίματος ΑΒ- Παίρνει από τις ομάδες ΑΒ- Α- Β- και Ο-
Η Ομάδα Ο+ παίρνει από τις ομάδες Ο+ Ο-
Και η Ομάδα Ο- παίρνει μόνο από τον εαυτό της ενώ δίνει σε όλες.
Σε ποιες ομάδες αίματος δίνει κάθε ομάδα αίματος
Η Ομάδα αίματος Α+ Δίνει στις ομάδες Α+ ΑΒ+
Η Ομάδα αίματος Α- Δίνει στις ομάδες Α+ Α- ΑΒ+ ΑΒ-
Η Ομάδα αίματος Β+ Δίνει στις ομάδες Β+ ΑΒ+
Η Ομάδα αίματος Β- Δίνει στις ομάδες Β+ Β- ΑΒ+ ΑΒ-
Η Ομάδα αίματος ΑΒ+ Δίνει μόνο στην ομάδα ΑΒ+ Δηλαδή ενώ δίνει μόνο στον εαυτό της παίρνει αίμα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα αίματος.
Η Ομάδα αίματος ΑΒ- Δίνει στις ομάδες ΑΒ+ ΑΒ-
Η Ομάδα Ο+ Δίνει στις ομάδες Α+ Β+ ΑΒ+ Ο+
Και η Ομάδα Ο- Δίνει σε όλες τις ομάδες και παίρνει μόνο από τον εαυτό της.